VPO
VPO
VPO - Telefon 800 280 800

Moderní vchodové dveře: trendy a novinky v roce 2024

Vchodové dveře jsou vizitkou vašeho domu. Uvidí je každý soused, každá návštěva. A vy jimi budete chodit den co den. Není proto divu, že musí vypadat naprosto dokonale… Jaké vchodové dveře jsou právě v kurzu? A co si při výběru pohlídat? Se vším vám poradíme.

Bezpečí na prvním místě

Domovní dveře jsou často tím jediným, co stojí mezi vaším majetkem a nezvanými hosty. Jejich hlavním úkolem je vás chránit – musí odolat pokusům o rozbití, vypáčení nebo vysazení z pantů. Moderní vchodové dveře z VPO jsou proto vybavené řadou bezpečnostních prvků:

  • 3bodový bezpečnostní systém zamykání GU SECURY Automatic od německého výrobce Gretsch-Unitas, který za vás po zabouchnutí dveří automaticky zamkne.
  • Ocelové vnitřní výztuhy v rámu i křídle a bezpečnostní kování, které splňuje nejvyšší požadavky až po bezpečnostní třídu RC 3.
  • Bezpečnostní sklo s ochranou proti rozbití, které při silném nárazu praskne, ale nevysype se. Nikdo se tak nepořeže o střepy při nehodě a zloděj nebude mít volnou cestu při pokusu o násilné vniknutí. 

Máte obavy, že někde zapomenete nebo ztratíte klíče? S bezdotykovým ovládáním je můžete pustit z hlavy. Stačí si vchodové dveře vybavit biometrickou čtečkou otisků prstů, kódovým tablem nebo chytrým zámkem, který budete ovládat z mobilu. Moderní zámky vás upozorní i v případě pokusu o vloupání nebo když dveře nedovřete.

Bezdotykové ovládání dveří vás zbaví závislosti na klíčích a k tomu nabídne i řadu chytrých funkcí.

Na velikosti záleží…

Trendy hovoří jasně – moderní architektuře vládnou velké plochy a minimalistický design. Zatímco v minulosti táhly ozdobné dveřní panely a ornamentální skla, dnes jsou to jednoduché, čisté linie a hladké povrchy.

Společně s nimi se stále větší oblibě těší velké otvory. Moderní vchodové dveře do domu se již běžně vyrábí s výškou nad 230 cm. A čím jsou dveře větší, tím větší důraz musíte klást na výběr vhodného materiálu. 

Pro opravdu velké vstupní dveře je z hlediska životnosti a funkčnosti nejlepší volbou hliník. Ten dobře odolává deformacím i vlivům počasí a dveře vám tak budou sloužit dlouho a bez zádrhelů. 

 

Pro velkoformátová vchodové dveře a okna je hliník tou nejlepší volbou.

Přírodní materiály v architektuře dominují už několik let a ani dřevěné vchodové dveře tak rozhodně nejsou za zenitem. Mají výborné tepelně izolační vlastnosti a díky tvarové stálosti se stejně jako hliník hodí i pro velké formáty. 

Oblíbenou alternativou jsou plastové vchodové dveře – není se čemu divit, jsou podstatně levnější a dekory imitující hliník nebo dřevo na pohled ani dotek nerozeznáte od originálu. Plast má ale své limity. Kvalitní výrobce vás proto vždy upozorní na rozměrová omezení a případně rovnou doporučí stabilnější alternativu z jiného materiálu.

Tip: Hledáte dveře do bytovky nebo jiného objektu s vyšší frekvencí průchodu? Vsaďte na dveře z hliníku – vydrží i extrémní zátěž a přežijí nešetrné zacházení.

Plastové dveře v dřevodekoru na pohled ani dotek od dřeva nerozeznáte.

Barevná paleta a moderní doplňky

Sladit vchodové dveře s fasádou, okny nebo vraty do garáže už dnes není žádný problém. Na výběr máte z desítek barevných odstínů, dekorů a druhů členění i výplní. 

Chybu ale neuděláte, ani když dveře s ostatními výplněmi nesladíte. Barevný kontrast může být zajímavým zpestřením a vyrobit se dají i dvoubarevné dveře. Dojem udělá třeba kombinace rámu v dřevodekoru a křídla v tmavší barvě.  Nic se ale nesmí přehánět – kombinujte proto vždy maximálně 2 až 3 barvy. 

Posledních pár let hrají prim odstíny šedé, obzvláště antracit. Ten se skvěle hodí k moderním světlým fasádám a i do oblíbených kombinací se dřevěnými prvky. 

Padly šedé tóny do oka i vám? Pokud máte dveře na jižní straně domu, zvolte světlejší břidlicově nebo čedičově šedou. Tmavé barvy od určitého rozměru mohou v parném létě způsobit drhnutí při otevírání – poraďte se proto vždy s odborníkem.

Tip: Luxusní a nadčasový vzhled vám zaručí matná povrchová úprava. Matné fólie se používají nejen na dveřích, ale i na oknech, vratech nebo venkovním stínění. U prosklených dveří se velké oblibě těší pískované sklo.

Designovou stálicí jsou dřevěné dekory, které se patrně nikdy neokoukají. Například u plastových dveří i oken je už léta nejprodávanějším dekorem zlatý dub a ořech. 

Stále důležitější součástí designu moderních vchodových dveří jsou pak doplňky, tedy kliky, rozety a hlavně madla. Trendy jsou hranaté tvary, frčí bezúdržbový nerez a černá barva.

Vítězí jednoduchost – nerez, antracit a pískované sklo je pro novostavby volbou číslo 1.

Chcete vědět, kolik mohou stát vaše nové moderní vchodové dveře? Nechte si vypracovat nezávaznou cenovou nabídku nebo se zastavte v showroomu.

Blog